O I.B.A. i

Povijest I.B.A.-e

International Bodyguard Association je osnovana u Parizu 1957. godine. Njezin osnivač je bio major Lucien Victor Ott (1931-1990) veteran i višestruki dobitnik odlikovanja Francuske vojske. Rođen je u Alžiru, gdje je i odrastao. 1947. godine se kao dragovoljac pridružio Francuskoj Legiji stranaca. Borio se u Indoneziji te je sudjelovao u bitci Dien – Bien – Hou. Nakon toga pridružio se Deuxieme Bureau (Franch Millitary Intelligence).

Godine 1956. povjerili su mu zadatak proučavanja i poboljšanja tehnike na području osobne zaštite. Tako je 1957. osnovao  International Bodyguard Association (I.B.A.) ,  i to kao organizaciju za tjelesnu zaštitu.

Zbog brojnih pokušaja atentata na predsjednika Charlesa de Gaulla, monsieur Tinet (Special Forces Kader) zadužio je majora Otta, koji je u to vrijeme bio član protuterorističke jedinice u Alžiru, da organizira i i osposobi grupu vrhunskih tjelohranitelja. Pod povjerenstvom generala DeMonssaberta i pod vodstvom majora Otta, bila je ustanovljena posebna jedinica za zaštitu osoba. Pripadnici organizacije bili su veterani poznatih specijalnih jedinica Les Gorilles. S vrhunskim znanjem majora Otta i njegove novoosnovane organizacije I.B.A. – e započela je obuka jedinica tjelohranitelja kraljeva,predsjednika, diplomata, političara,vojske , jedinica za zaštitu sudaca i medijskih zvijezda, i to u Europi,Africi, Srednjem Istoku,Pacifiku, u Srednjoj i Centralnoj Americi.

Godine 1990. pred samu svoju smrt , Lucien Victor Ott izrazio je želju da njegov najbolji učenik i izabranik gospodin James Shortt (17.09.1953.-22.02.2023.) nastavi s obukom vještine modernih i uspješnih metoda na području tjelesne zaštite.

Nakon smrti Jamesa Shortt  (2023.) , Gen.dir. IBA postaje italijan Massimiliano  Fiorentini ,profesor IBA-e.